Dövüş Sanatlarının Temel İlkeleri

Deniz ve nehirlerin yüzlerce dağ sellerinden faydalanmaları, dâima kendilerinin onlardan daha aşağı seviyelerde bulunmaları yüzündendir. Böylelikle onlar bütün dağ derelerine hâkimdirler. Bilgin olan kimse de başkalarından üstün olmak istediği zaman kendisini onlardan aşağı seviyeye indirir. Önlerine geçmek isteyince de arkalarına düşer. Bu suretle, bulunduğu mevkii insanların üstünde de olsa, altındakiler onun ağırlığını hissetmezler. Yeri önlerinde olduğu vakit ise, onu bir engel saymazlar.
-Lao Ts'e-

Bu kitapta "nasıl" (zihinsel), "ne" (bedensel) ve "niçin" (ruhsal) yönden sadece temel olan hususlara temas etmeye çalıştık.

Dövüş sporlarının ölçüleri belirlenmeli; sporcu neyi, ne şekilde ölçü alacağını bilmelidir. Bunun için de müşterek ölçüler belirlenmelidir. Yeryüzünde ölçüleri belirleyici hiçbir do kitabı mevcut değildir. Birtakım ölçüleri yazan kitaplar elbette mevcuttur. Fakat bendeniz bir iskeletten bahsediyorum. Vücuda getirmekten… Plândan ziyade, programdan… Bir atasözümüz, "On ölç, bir biç" demiştir. Yani acele etme, dikkatli ol… Bir Japon atasözü, "En yüksek dağın bile ayağı ovadadır." der. Ova temeldir. Dağ ovadan yükselir. Alt kat sağlam olmazsa üst katı taşıyamaz! Kitabımız spor ve sanatseverlere hayırlı olsun…

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.