Tarihçe

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu (TASKK)  29 Ekim 1980 tarihinde Ankara, Bursa, Trabzon ve Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonlarının katılımlarıyla Dernekler Kanununa göre kurulmuş bir üst örgüttür. TASKK,  sporla ilgili Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşudur.

İllerde spor kulüplerinin üst kuruluşu olarak Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu(ASKF), Federasyonların üstünde Türkiye Amatör Spor Kulüpleri  Konfederasyonu şeklinde örgütlenen Konfederasyonumuzun illerde kurulan ASKF sayısı 81'e ulaşmıştır. Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği’ne göre bir ilde ASKF kurulabilmesi için en az 15 spor kulübü derneğinin biraraya gelmesi gereklidir. 

Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu ve ASKF’lerin  kuruluş amacı, spor kulüpleri, yöneticileri ve sporcuları arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, spor kulüplerini desteklemek, hangi dalda olursa olsun uğraş veren kulüplerimizin durumlarını düzeltmek, iyileştirmek, yeni haklar elde etmek, spor yönetiminde ve bağımzsız spor  federasyonlarında Avrupa Topluluğu ülkelerindeki demokrasiyi ve yapılanmayı sağlamada ve Türk sporunun çağdaş seviyeye çıkarılmasında katkı yapmak, başta devlet kuruluşlarıyla olmak üzere tüm gönüllü spor kuruluşları ile aile anlayışı içinde elele çalışmak ve sporda tam demokrasi kurulması için mücadele etmektir.

31.12.2018 itibariyle ülkemizde kurulu spor kulübü sayısı 15.828’dir. Sporda gelişmiş  ülkelerle  kıyasladığımız zaman bu sayı çok azdır. Önemli bir amacımızda bu sayıyı batı ülkeleri seviyesine çıkartmak. Çok üyeli ve sporculu spor kulüpleri ile giderek artan sayıda insana spor yaptırmak, böylece bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı bir toplumun oluşmasına katkıda bulunmaktır.

Konfederasyonun siyasi bir yönü yoktur, ama Türk sporunun yücelmesini sağlayacak bir siyaseti vardır.TASKK’ın  amaçlarından  birisi de, sporun barış, kardeşlik ve sevgi olduğu düşüncesini yaygınlaştırabilmek, müsabakaların bir savaş, müsabaka alanının da savaş alanı olmadığını, sporun sevgi ve barış olduğunu anlatabilmektir. Unutulmamalıdır ki amatör olsun, profesyonel olsun, en başarısızından , en başarılısına,  kadar bütün sporcular spora amatörlükle başlamışlardır. Bu pencereden bakıldığında spor kulüplerinin önemi daha da artmaktadır. Denilebilir ki ülke sporunun gelişmesi ve başarılı olabilmesi, amatör spor kulüplerinin gelişmesi ve başarılı olması ile doğru orantılıdır. Bu bağlamda Konfederasyonun yükünün ne denli ağır olduğu ortaya çıkacaktır.

Dünyada ülkelerin tanınmışlık seviyesinde sporun belirleyici bir payı vardır. Bu yapıda fark yaratmanın yolu ise, amatör spordan, amatör spor bilincinden, amatör sporların desteklenmesinden geçiyor. Ülkemiz gibi genç nüfusu ile gurur duyan bir ülke için bu bilinç, çok daha büyük öncelik taşıyor. İşte bu öncelikler TASKK’ın da rehberi oldu.

Türkiye’de olimpiyat odaklı çalışmaların hareket noktası Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’dir. TMOK her sene Fair Play Ödülü vermektedir. Sportif Tanıtım dalında TMOK 1999 Fair Play ödülü TASKK’a verildi. Bu büyük ödül TASKK’ın öncelikleri ile de örtüşüyor. Fair Play’ın Türkçe karşılığı “Sporda erdemlilik” olarak tanımlanabilir. Her spor dalında, her spor aktivitesinde dostluğun esas olması önemlidir. Şike illetine, doping pisliğine bulaşmadan Fair Play’ı ön planda tutmak en önemli ilkedir. TASKK bu doğruları tüm kulüplerimize aşılamak için heyecanla çalışmalarına devam ediyor.

Hayatın her noktasında olduğu gibi sporda da eğitimin yüzeysel olmaktan çıkması, temelden başlaması önem taşıyor. Sporun temeli olan amatör spor kulüpleri ve onların üst kuruluşları olan ASKF’ler ve TASKK çatısı, sporda erdemli olmanın önemine inanan ve amatör spor hayatında bu felsefe ile hareket eden yöneticilerle yoluna devam ediyor ve edecek.

Konfederasyon Genel Merkezi Ankara'da bulunmaktadır. ASKF kurulu olan  80 ilimizin 61’inde  amatörlerin ortaklaşa kullanımları amacıyla  Spor Genel Müdürlüğü'nün ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun  tarihsel ve her türlü övgüye değer destekleri ile alınarak hizmete sunulan spor merkezleri bulunmaktadır. TASKK Genel Merkezinin ve 61 ilimizdeki Amatör Spor Merkezimizin binalarının mülkiyeti Konfederasyona aittir. Kiracı olan 19 ASKF’yi de Konfederasyona ait amatör spor merkezine kavuşturma çalışmaları devam ediyor.

Dünyada, ülkelerin en etkili tanıtma aracı haline gelen sporda, başta Devletimiz olmak üzere ülkemizi seven her insan ve kuruluşun elinden geldiğinden de fazla yardımcı olmaya çalışması kaçınılmaz olmuştur. Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimize ve her yaştaki insanımıza spor eğitimi verdirmek, spor yapmalarını sağlamak ve elit sporcular yetiştirmek, hepimizin hem hakkı, hem de ödevidir.

TASKK ve ASKF’ler özellikle yerel organizasyonları düzenlemek konusunda önemli adımlar atmıştır. Türkiye Futbol Federasyonunun özerk olmasından sonra büyük bir boşluk olan yerel futbol organizasyonları Futbol Federasyonunun paydaşı olan TASKK’ın önemli katkılarıyla doldurulmuştur. Yerel futbol organizasyonlarının yanında Türkiye Futbol Federasyonu ile birlikte Gençler Türkiye Şampiyonaları, Kadın Futbolu, Futsal, 11 ve 12 yaş altı futbol birincilikleri ve Bölgesel Amatör Lig organizasyonları gibi ülke çapında düzenlenen etkinliklerde TASKK ve ASKF’ler Türkiye Futbol Federasyonuna katkı vermiştir. TFF’nin verdiği yetkilerle ASKF’lerimiz yerel futbol organizasyonlarını sadece düzenlemekle kalmamış, 33 ilimizde lisans çıkarma işlemlerini kendi illerinde yapmaya başlamıştır. Diğer illerimizde de lisans işlemleri ASKF’ler aracılığıyla TFF Bölge Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Futbol ile başlayan bu yardımlaşma Basketbol ile devam etmekte ve yerel basketbol organizasyonları için çıkartılması gereken lisanslar bir çok ilimizde ASKF’lerin katkılarıyla yapılmaktadır.

Konfederasyon ve ASKF’ler özellikle son iki yıldır Spor Genel Müdürlüğünün tüm illerimizde düzenlenen büyük organizasyonlarına önemli katkılar vermektedir. Spor Genel Müdürlüğünün “Gelin Spor Yapalım, Tek Galibi Dostluk Olsun” sloganıyla, yola çıkardığı Spor Tırları ile halkı spor konusunda bilinçlendirme ve özendirme projesine, düzenlendiği tüm illerde önemli destek verilmiştir. Yine Spor Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde düzenlenen “Amatör Spor Haftası” etkinliklerine paydaş olunmuş, birlikte etkinlikler düzenlenmiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın güvenini kazanmaktan, işbirliği yapmaktan dolayı TASKK sporda önemli bir sivil güç olduğunu ispatlamıştır.

TASKK’a bağlı ASKF’lerin en önemli başarılarından biride sivil toplum örgütü olmanın gücüyle, kendi illerinde Valilik ve Belediyeler aracılığıyla amatör spor kulüplerine spor malzemesi yardımı yapılmasını sağlamaları ve bu kurumlarca yeni spor tesislerinin yapılmasında önemli rolleri olmasıdır. Ayrıca ASKF’lerimiz yerel spor organizasyonları (Ankara Atatürk Yol Koşusu, Konya Akşehir Bayrak Koşusu, İstanbul 16 Mayıs Atatürk Koşusu vb.) düzenlemiş ve düzenlenen organizasyonlara katkı vermiştir. ASKF’ler illerde düzenlenen Yılın Spor Ödülleri, Yılın En’leri vb. etkinliklerle de başarılı sporcu, spor adamı, antrenör ve kulüpleri ödüllendirmiştir

Konfederasyonun kurucu Genel Başkanı olan Rıza SÜMER 25 Kasım 1995 tarihine kadar aralıksız 15 yıl Genel Başkanlık görevini yürütmüştür. 25 Kasım 1995 tarihinde yapılan 8.Olağan Genel Kurulda Genel Başkanlık görevini üstlenen Hüdaverdi TALAY 13 Kasım 1999 tarihine kadar bu görevi sürdürerek, 10.Genel Kurulda Genel Başkanlık bayrağını Orhan SAKA’ya devretmiştir. 10 yıl boyunca Genel Başkanlık görevini yürüten Orhan SAKA 21 Aralık 2009 tarihinde Genel Başkanlık görevinden istifa etmiş ve Genel Başkanlık görevine 26 Aralık 2009 tarihinde Yönetim Kurulunun oybirliği ile Mehmet BAYKAN seçilmiştir. 08 Ekim 2011 tarihindeki 15.Olağan Genel Kurulda Genel Başkanlığa seçilen Mehmet BAYKAN’ın 2012 yılında Spor Genel Müdürlüğüne atanması nedeniyle bayrağı Ali DÜŞMEZ devralmıştır. 16 Ekim 2021 tarihinde yapılan 18. Olağan Genel Kurulumuz her zaman olduğu gibi büyük bir katılım ile gerçekleşmiş ve TASKK Genel Başkanlığına 3 yıl için Ali DÜŞMEZ yeniden seçilmiştir.

TASKK’ın kuruluşunda görev tanımı çok netti. Bugünde bu tanımdan uzaklaşmamıştır. Spor kulüpleri, yöneticileri ve sporcular arasında birlik sağlamak, tüm spor dallarında faaliyet gösteren kulüplerin durumlarının her zaman daha iyi olmasını sağlamak, amatör sporun ve yapının içindeki pay sahiplerinin sahip oldukları hakları geliştirmek ve iyileştirmek. TASKK kurulduğu günden beri amatör sporun sesi olmaya öncelik verdi. Bu öncelikle yoluna devam etmeye kararlı. 1980 yılında kurulan TASKK, 2010 yılında 30.yılını görkemli bir şekilde kutladı. Konfederasyon kuruluşunun 40., 50.yıllarında da amatör spora kazandıracağı önemli katkılarla ülkemiz sporunda yerini daha da pekiştirecektir.

Tüm hakları Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu'na aittir.